Antioksidans može usporiti napredovanje multiple skleroze?

/Antioksidans može usporiti napredovanje multiple skleroze?

Novo istraživanje nudi nadu kod pacijenata s multiplom sklerozom

Nova studija otkrila je da su sudionici liječeni lipoičnom kiselinom imali manje padova i dulje su hodali, u usporedbi s ispitanicima koji su primili placebo. Značajno je i da su istraživači utvrdili da je lipoična kiselina općenito sigurna i dobro sudionici su je dobro podnosili, a najčešći nuspojava je gastrointestinalna uzrujanost

Novo istraživanje nudi nadu kod pacijenata s multiplom sklerozom, nakon što je otkriveno da česti antioksidans koji se može kupiti u ljekarnama, može pomoći u usporavanju bolesti

U pilot studiji, istraživači su otkrili da uzimanje velike doze lipoične kiseline svaki dan tijekom dvije godine smanjuje atrofiju cijelog mozga kod pacijenata sa sekundarno progresivnim oblikom bolest (SPMS), u usporedbi s placebom.

Vodeća autorica studije dr. Rebecca Spain iz Oregonskog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Portlandu i njeni kolege nedavno su objavili rezultate u časopisu Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Multipla skleroza (MS) je progresivno neurološko stanje, kod kojeg imunološki sustav pogrešno napada mijelin, zaštitni sloj živčanih vlakana u središnjem živčanom sustavu. To ometa signalizaciju živaca između mozga i leđne moždine, uzrokujući slabost, poteškoće u kretanju i ukočenost ili trnci lica, tijela ili udova, među ostalim simptomima.

Relapsno-remitirajući oblik (RRMS), najčešći je oblik multiple skleroze i većinom napreduje do SPMS-a, gdje se oštećenja živaca pogoršavaju, simptomi postaju teži, a razdoblja remisije postaju rjeđa.

Trenutačno nema lijeka za SPMS, ali postoje dostupne terapije za modificiranje bolesti koje mogu pomoći u usporavanju njene progresije.

Dr. Spain i kolege sugeriraju da lipoična kiselina – prirodni antioksidans dostupan kao nadopuna prehrani – može biti učinkovit tretman za SPMS, nakon što su utvrdili da je pomogao u smanjenju stope cijele atrofije mozga kod pacijenata sa tim stanjem.

Međutim, tim upozorava da su daljnja ispitivanja na većem broju bolesnika potrebna prije nego što se lipoična kiselina može preporučiti kao siguran i učinkovit tretman za MS. Koristeći rezultate pilot studije, istraživači su trenutno projektiraju kliničko ispitivanje koje treba započeti kasnije ove godine.

Izvor: ezadar.rtl.hr

2017-07-14T10:08:13+00:00 14. srpanj. 2017.|Novosti|