Centri znanja

/Centri znanja
Centri znanja 2018-01-22T11:11:04+00:00

Tiskano Glasilo “MožemoSve” – pregled rada saveza i udruga članica za 2017. godinu

Pregled Glasila u elektronskom obliku dostupan je našim web stranicama na linku: http://sdmsh.hr/izdavastvo/

Ovo je do sada najveće Glasilo po obujmu, a poslano je na sve kućne adrese članova naših udruga koji žele primati poštu Saveza.

 

 

Osmi centar znanja – Capacity Building

U okviru 8. Centra znanja, 12.12.2017. u hotelu Westin održan je Drugi Capacity building na kojem su sudjelovali predstavnici nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom s područja cijele Republike Hrvatske. Glavna tema skupa je bila Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, odnosno njena primjena i praćenje kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Moderatorica skupa bila je Marice Mirić, koordinatorice 8. Centra znanja.

Uvodno izlaganje imala je Lucija Šimek, pravnica u Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH-a koja je predstavila temu „Ljudska prava“, unutar koje se osvrnula, osim na temu općih ljudskih prava i na Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom kao izrazito važnog pravnog akta za osobe s invaliditetom.

Ratmir Džanić, izvršni direktor SOIH-a, predstavio je temu „Obveze pokreta osoba s invaliditetom prema Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom“ u kojem je poseban naglasak dao na strukturu i mehanizme koji Konvencija ima kako bi cjelokupnom pokretu osoba s invaliditetom osiguralo jako oruđe za provođenje Konvencije i osiguranje ostvarenja prava za osobe s invaliditetom.

Marica Mirić, koordinatorica 8. centra znanja izložila je „Smjernice za praćenje Konvencije na nacionalnoj i lokalnoj razini“. Istaknula je posebnu ulogu nacionalnih saveza za provođenje Konvencije na državnoj te ulogu udruga osoba s invaliditetom na provođenju na lokalnoj razini.

U tom kontekstu nakon prezentacija održane su dvije radionice i to radionica „Praćenje KPOSI na nacionalnoj razini, preporuke, strategija, nositelji“ te radionica „Praćenje KPOSI na lokalnoj razini, preporuke, strategija, nositelji“. Sudionici su formirali dvije skupine koje su dobile zadaću praćenja provođenja aktivnosti Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada (HSUIR), bio je moderator prve radionice koja je analizirala provedbu Nacionalne strategije na nacionalnoj razini, dok je Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegije i tetraplegije (HUPT), bila moderatorica u drugoj radionici koja je analizirala provedbu Nacionalne strategije na lokalnoj razini. Nakon provedenih radionica moderatori su izvijestili o rezultatima.

U okviru ovoga skupa Kristina Peruničić, socijalna radnica SOIH-a, predstavila je rezultate „Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“, u kojoj je predstavila Kampanju koju  je SOIH sedmu godinu proveo u Gradu Zagrebu, a lokalne udruge osoba s invaliditetom na području cijele Republike Hrvatske.

12.12.2017.

 

Održan koordinacijski sastanak 8. Centra znanja unutar Razvojne suradnje

Pripremamo se zajedno sa ostalim savezima osoba s invaliditetom na planiranje aktivnosti za 2018. godinu.

 Trenutno pokušavamo analizirati provođenje Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.
Savez društava multiple skleroze Hrvatske u 2018. godini i nadalje se planira posvetiti lobiranju, posebice kod izmjene diskriminirajućih kriterija za liječenje multiple skleroze kao i jačanje partnerstava sa ostalim centrima znanja.
Posebnu pažnju posvetiti ćemo jačanju naših udruga članica kroz capacity building i jačanje udruga za javno zagovaranje. Svakako veliku pažnju posvetiti ćemo Svjetskom danu multiple skleroze kao i Nacionalnom danu.
Uskoro ćemo predstaviti konkretniji Plan aktivnosti za slijedeću godinu.
22.11.2017.

Održan koordinacijski sastanak Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj u Zadru

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u IMPACT Centru u Zadru, 6. i 7. studenog 2017. godine održala je koordinacijski sastanak s predstavnicima udruga uključenih u 9 centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su predstavljena unapređenja u provedbi Razvojne suradnje te Strategija djelovanja za nadolazeće razdoblje.

Ovo je bio drugi sastanak u kojemu su sudjelovali predstavnici svih 9 centara znanja, uključujući i osmi centar koji uključuje saveze osoba s invaliditetom te saveze i udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Susret je omogućio plodnu razmjenu znanja i ideju među predstavnicima te se pokazuje kao dobra platforma za upoznavanje izazova s kojima se susreću različite organizacije civilnog društva u svojim područjima djelovanja.

7.11.2017.

Mapiranje organizacija oboljelih od multiple skleroze

U suradnji s udrugama članicama Saveza proveli smo anketiranje o kapacitetima udruga osoba oboljelih od multiple skleroze, a rezultate tog anketiranja objavili smo u online publikaciji “Mapiranje organizacija oboljelih od multiple skleroze”. Putem mapiranja istraživali smo prihode udruga, broj volontera, broj odobrenih podrški kao i ostale kapacitete udruga. Publikaciju možete pročitati na web stranici Saveza, na sljedećem linku: https://drive.google.com/viewerng/viewer?url=http://sdmsh.hr/sadrzaj/uploads/2017/01/Mapiranje-organizacija-oboljelih-od-multiple-skleroze-2.pdf

24.1.2017.