Korištenje kanabisa u medicinske svrhe

/Korištenje kanabisa u medicinske svrhe

Kanabis, odnosno marihuana je manje toksičan od mnogih lijekova koji se propisuju svaki dan. Na recept ga mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Na temelju odobrenja Ministarstva zdravstva, Imunološki zavod uvezao je seriju lijeka proizvođača Tilray iz Kanade, a veledrogerija PHOENIX Farmacija d.o.o. distribuirala je lijek u hrvatske ljekarne. Liječnici koji propisuju ove lijekove imaju smjernice za doziranje, ovisno o samoj indikaciji za koju se lijek preporučuje, odnosno različito je doziranje u oboljelih od multiple skleroze, za ublažavanje bola kod oboljelih od karcinoma te ublažavanje mučnine i povraćanja nakon kemoterapije.

Za početak, potrebno je napraviti razliku između marihuane koja se koristi u rekreacijske svrhe i one koja se koristi u medicinske. Rekreacijska marihuana ima visoke razine THC spoja koji utječu na mijenjanje stanja svijesti, i to je ono što rekreativni korisnici traže. Medicinski kanabis ima slabiju koncentraciju THC-a i veću koncentraciju ostalih spojeva koji pomažu kod boli i spastičnosti, kao što su kanabidiol (CBD) i kanabinol (CBN).

Multipla skleroza bolest je kod koje se simptomi razlikuju od osobe do osobe, a medicinska marihuana ublažava mnoge od njih. Samo u SAD-u 350,000 ljudi boluje od multiple skleroze, bolesti središnjeg živčanog sustava koju karakteriziraju mišićna slabost, bolni grčevi, motorni poremećaji i poremećaji koordinacije, te poremećaji mokrenja i defekacije. Treba znati da se lijek može dobiti isključivo uz predočenje recepta, no pacijenti ga sami plaćaju. Unatoč tome što su pacijenti iskazali želju za medicinskom marihuanom, potražnja za istom je mala, a razlog je visoka cijena.

Ono što me trenutno brine je cijena medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, jer ukoliko bude prevelika cijena, bolesnici neće moći doći do lijeka. Trenutno HZZ0 nema namjeru to plaćati, čak niti u dijelu, i to je donekle opravdano jer se još uvijek ne zna kolike su točne potrebe, kako će to bolesnici prihvatiti i radi se o dodatnom trošku liječenja. Naša preporuka je bila – korištenje kanabisa kao add on, dodatak na postojeću terapiju, znači neće smanjiti troškove liječenja. Moguće je da će se kroz godinu, dvije godina taj stav revidirati, dok vidimo o kojim se količinama i o kojim potrebama radi.
-Ognjen Brborović, doc.dr.sc.

Medicinska marihuna pomogla bi, da je odobrena, pacijentima i kod mnogih drugih stanja. Npr. posljedica spinalne ozljedečesto su grčevi, tj mišični spazmi. Dokazano je da kanabis smanjuje učestalost i intenzitet grčenja. Studija iz 2005. otkrila je kako je kod 37 od 50 pacijenata primijećeno poboljšanje u pokretljivosti i, istovremeno, smanjenje mišićnih spazama. Studija iz 2007. pokazala je kako su pripravci od kanabisa bili učinkovitiji od placeba u tretiranju mišićnog grčenja. Smatra se da kanabis ima ovakav učinak zato što smanjuje upale neurona i usporava sveukupni napredak bolesti.

Jedna eksperimentalna studija ukazuje da spojevi kanabisa mogu ublažiti i upalu mokraćnog mjehura kao i simptome prevelike aktivnosti istog. Spomenuta je eksperimentalna studija provedena na laboratorijskim životinjama, ali i na ljudima, i rezultati su vrlo ohrabrujući. Otprilike 90% bolesnika s multiplom sklerozom s godinama razvije infekcije mokraćnog sustava koje često dovode do urgencije i inkontinencije. U takvim slučajevima koristi se kateterizacija za kontrolu navedenih simptoma. Neke pacijentice s MS-om se same liječe kanabisom kako bi ublažile simptome. Istraživanje koje je uključivalo 112 bolesnika s MS-om raspitalo se o prednostima kanabisa (samoprocjena bolesnika) kod ublažavanja njihovih simptoma. Ispitanici su izvijestili 64%, 55% i 59% poboljšanja urinarne urgentnosti, inkontinencije i problema s mokrenjem.

Za sada se u našim ljekarnama ne mogu kupiti ni cvijetovi konoplje, a stručnjaci kažu da je to loše zbog toga što je oralni unos kanaboida najneefikasniji, premda je to jedini način na koji će se u Hrvatskoj konoplja na recept moći konzumirati. No, najbitnije je da pacijenti imaju mogućnost legalne nabave kako bi olakšali svoje stanje, a u budućnosti pravilnici će se zasigurno prilagođavati. Osim toga, kako će se novi znanstveni dokazi pojavljivati, tako će i rasti broj indikacija za prepisivanje kanabisa. U svakom slučaju, kanabis nemojte pušiti. Dim je loš za pluća, pogotovo ako imate umanjenu sposobnost disanja zbog paralize. Ukoliko bude moguće, kao opciju radije odaberite inhaliranje ili prskanje pod jezik.

 

Reference:
https://repozitorij.pharma.unizg.hr/islandora/object/pharma%3A57/datastream/PDF/view
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/lijecenje-multiple-skleroze-kanabisom
https://www.leafly.com/news/health/cannabis-and-spinal-cord-injuries
https://unitedpatientsgroup.com/blog/2017/03/20/The-Raw-Truth-About-Cannabis-and-Spinal-Cord-Injuries
http://sci.washington.edu/summit2014/medical_marijuana.asp#how
https://www.marijuanatimes.org/cannabis-as-a-treatment-for-overactive-bladder-and-incontinence/
https://zdravakrava.24sata.hr/zdravlje/medicinska-konoplja-6139

2017-09-01T11:42:53+00:00 1. rujan. 2017.|Novosti|