Lijek OCREVUS (okrelizumab) odobren je u Europskoj uniji

/Lijek OCREVUS (okrelizumab) odobren je u Europskoj uniji

Europska komisija odobrila je 11. siječnja 2018. lijek OCREVUS (okrelizumab) za bolesnike s aktivnim relapsirajućim oblicima multiple skleroze te za bolesnike s ranom primarno progresivnom multiplom. To je prvi i jedini lijek odobren u Europskoj uniji (EU) za liječenje bolesnika s ranom primarno progresivnom multiplom sklerozom (PPMS). Za bolesnike s aktivnim relapsirajućim oblicima MS-a (RMS) odobrenje toga lijeka je važna nova terapijska mogućnost koja znatno suzbija tri glavna pokazatelja aktivnosti bolesti i progresiju onesposobljenosti u usporedbi s lijekom interferon beta-1a.

 

O lijeku OCREVUS (okrelizumab)

OCREVUS je monoklonsko protutijelo oblikovano da ciljano djeluje na B-stanice, specifičnu vrstu imunosnih stanica za koje se smatra da imaju ključnu ulogu u oštećenju mijelina (ovojnice živčanih stanica) i živčanih stanica koje uzrokuju onesposobljenost u bolesnika s multiplom sklerozom.

Lijek OCREVUS je u kliničkim ispitivanjima u bolesnika s relapsirajućim oblicima multiple skleroze pokazao superiornu učinkovitost s otprilike 80 % bolesnika bez relapsa i znatno sporijom progresijom bolesti u usporedbi s visokim dozama interferona beta-1a tijekom dvije godine te znatno povećao izglede bolesnika da budu bez pokazatelja aktivnosti bolesti.

U ispitivanju u bolesnika s primarno progresivnim oblikom multiple skleroze OCREVUS je prvi i jedini lijek koji znatno usporava progresiju onesposobljenosti i smanjuje znakove aktivnosti bolesti u mozgu u usporedbi s placebom.

Lijek OCREVUS primjenjuje se infuzijom svakih šest mjeseci, čime dodatno povećava kvalitetu života osoba s multiplom sklerozom.

2018-01-12T09:37:22+00:00 12. siječanj. 2018.|Novosti|