Priča Đanija Jakovca o multipli sklerozi

/Priča Đanija Jakovca o multipli sklerozi

Bok. Moje ime je multipla skleroza i ja sam nevidljiva kronična bolest. Ostat ću s tobom do kraja tvog żivota. Drugi oko tebe ne mogu me ni vidjeti ni čuti, ali tvoje tijelo me osjeća. Mogu te napasti bilo gdje kako god želim. Mogu ti uzrokovati ozbiljnu bol ili ako sam dobre volje mogu umjesto boli poslati samo trnce po svuda.
Sjećaš li se kako si imala energije i trčala posvuda?
E pa energije vise nemaš. Uzela sam ju i dala ti umor.
I jel se zabavljaš sad?
E da, uzela sam ti i kvalitetan san, a dobila si maglu u glavi. Ja te mogu natjerati da se treseš, mogu učiniti da ti je hladno ili vruće dok se svi oko tebe osjećaju normalno.
O da….
Mogu te natjerati i da budeš žalosna i depresivna. Ako nešto planiraš ili se nadaš dobrom danu mogu ti i to u trenu oduzeti.
Znam nisi me tražila.
Odabrala sam te iz različitih razloga: te viroze od koje se nikada nisi potpuno oporavila ili one prometne nesreće ili možda zbog godina stresa i trauma.
I da, ja sam ovdje i ostajem, nemam namjeru otići.
Čujem da planiraš otići nekom doktoru koji ce me se riješiti? Valjam se po podu od smijeha hahahaha
Samo pokušaj…
Morat ćeš ti obići puno puno doktora dok ne nađeš jednog koji će ti možda malo pomoći.
Preporučit će ti tablete za bolove, tablete za spavanje, tablete za energiju protiv umora; reći će ti da boluješ od kroničnog umora i depresije, preporučit će tretmane za opuštanje, masaže….
Reći će ti da se dobro naspavaš, da pravilno vježbaš i onda ćeš me se riješiti; reći će ti da budeš pozitivna, poticat će te…
Ali nitko te neće ozbiljno shvaćati dok budeš plakala kod doktora kako ti je težak život svaki dan.
Tvoja obitelj, prijatelji , kolege s posla svi će te slušati do jednom kada im dosadi slusati kako ti je težak život sa mnom i kako sam strašna .
Neki od njih reci će ti stvari poput: “Ma to je samo loš dan.” Ili “Pa ni ja ne mogu raditi stvari koje sam mogao prije 20 godina.” Neće čuti da si rekla: “Prije samo 20 dana sam mogla.”
Neki će početi pričati ti iza leđa, a ti ćeš osjećati kako gubiš svoje dostojanstvo pokušavajući ih natjerati da razumiju.
Pogotovo kada si usred razgovora s normalnom osobom i ne možeš se sjetiti što si htjela reći sljedeće.
I na kraju odat ću ti jednu tajnu…. ali vjerojatno si ju već otkrila :
Jedino mjesto gdje ćeš naći potporu i razumjevanje u borbi sa mnom je s ljudima koji isto imaju mene! Koji imaju MS!

Izvor: Društvo multiple skleroze Primorsko goranske županije

2018-03-05T15:52:15+00:00 5. ožujak. 2018.|Novosti|