Protein kaleksin je uzrok multiple skleroze?

/Protein kaleksin je uzrok multiple skleroze?

Kanadski znanstvenici došli su do otkrića koje bi se moglo iskoristiti za pronalazak terapije kojom bi se mogli sprječiti simptomi i progresija multiple skleroze. Uklanjanje proteina kaleksin kod miševa pruža punu zaštitu od mišjeg modela MS-a.

Novo otkriće pruža nadu oboljelima od Multiple skleroze (MS) u izlječenje

Dok su ispitivali tkivo ljudskog mozga, istraživači sa Sveučilišta Alberta McGill University neočekivano su otkrili da su tkiva ljudi koji su imali MS sadrže izuzetno visoku razinu proteina pod nazivom kaleksin, u usporedbi s onima koji nisu imali MS. Nadalje, istraživanje je pokazalo kako su miševi bez proteina potpuno otporni na MS.

Kanada je država s jednom od najviših stopa MS-a u svijetu u kojoj procjenjuje se, jedan od 340 stanovnika živi s tom bolesti.

Sljedeći korak u istraživanju je otkriti kako djeluje kaleksin u stanicama koje su uključene u proces krvno-moždane barijere (važno za nastanak multiple skleroze).

Luis Agellon, profesor na McGill School of Human Nutrition, izjavio je da će trebati istražiti djelovanje kaleksina u cilju pronalaženja terapije za MS, odnosno terapije za njezino sprečavanje.

Studija je objavljena u JCI Insightu.

Izvor: prvi.hr

2018-03-09T19:30:23+00:00 9. ožujak. 2018.|Novosti|