Razgovor sa korisnicom usluge osobne asistencije i osobnom asistenticom

/Razgovor sa korisnicom usluge osobne asistencije i osobnom asistenticom

Posjetili smo korisnicu usluge osobne asistencije i njenu osobnu asistenticu koje su sa nama podijelile svoju svakodnevnu suradnju.

Kakav je bio vaš život prije nego ste dobili osobnog asistenta?

VIŠNJA: Jako loš. Nisam mogla ništa. Oboljela sam u najljepšem periodu svog života. Moj muž mi je pomagao koliko je mogao jer je radio i jednostavno bilo je malo vremena za sve ono što mi je bilo potrebno. Meni je Vesna uljepšala život te se on jako poboljšao od kad sam dobila nju kao svoju osobnu asistenticu. Sada imam osobu koja mi pravi društvo i koja mi napravi sve ono što mi je potrebno.

Kakav je odnos između Vas i Vaše osobe asistentice?

VIŠNJA: Super! Družimo se puno, smijemo se stalno, izlazimo van u šetnju te smo izgradile prijateljski odnos. Dane provodimo zajedno te se jako veselim njenom dolasku. Vesna je jedna divna, brižna i pozitivna osoba koja mi olakšava život.

Koliko je Vaša osobna asistentica bitna u Vašem životu?

VIŠNJA: Moja osobna asistentica bitna mi je jako, uljepšala mi je život u ovoj situaciji. Izlazimo van na svježi zrak, sjednemo i uživamo, i demo u dućan i u svemu m i pomaže. Da nemam nje ne bi mogla ništa od toga. Jako sam zadovoljna sa tim odnosom i sa Vesnom kao osobnom asistenticom.

Sve ono što prije nisam mogla uz pomoć nje mogu.

Opišite Vaš dan sa svojom osobnom asistenticom.

VIŠNJA: Ona dolazi svaki dan na četiri sata, nekad ostaje i duže ako mi je potrebno, pomaže mi u svemu, npr. kod tuširanja, skuha mi fini ručak, odlazimo do mesnice i dućana kupiti potrebne namirnice i slično, da nema nje neznam kako bi. Dolazi većinom u deset sati ujutro ili vrijeme dolaska zajedno dogovorimo npr. ako idem negdje dođe ranije ili kasnije ovisno o situaciji. Četiri sata mi pune znače al mi nisu dovoljna, smatram da bi osobni asistenti trebali biti više sa korisnikom. Nisam ja zdrava osoba, meni treba više, barem pet sati ili duže.

Mi imamo jedan prijateljski odnos, dogovaramo se oko svega te nikada nije bilo nikakvih problema.

Kako ste se odlučili za posao osobnog asistenta?

VESNA: U jednom trenutku svog život nisam imala posao, srela sam prijateljicu koja me pitala da li bi radila kao osobni asistent, ja sam rekla: Da, kada? Na što je ona odgovorila: Sutra!

Da li ste prije čuli za uslugu osobne asistencije?
VESNA: Ne, nisam čula za uslugu osobne asistencije ni za osobne asistente. Odlučila sam da nađem posao, da radim i zaradim, te da uljepšam nekome život, da pomognem osobi koja više ne može funkcionirati kao što je prije mogla dok je bila zdrava. Radim ovaj posao sa velikom ljubavlju, prvenstveno jako volim ljude i kroz ovakvo „radno mjesto“ na kojem sam ja već dvije godine sprijateljite se sa tom osobom. Ovo je stvarno jedan lijepi, humani posao – u situaciji koja nije laka u ta četiri sata olakša se osobi, razveli se i naravno slušaš nju i bodriš je u svemu što joj treba. Bilo bi ljepše da traje duže ali za sada je tako.
Važna je prilagodba obje strane i mi smo u tome uspjele.

Koju pomoć pružate Vašoj korisnici?
VESNA: Višnji pružam sve što joj treba, skuham joj, odemo do dućana, pomažem joj kod tuširanja, odlaska na toalet, obrišem pod, prašinu, operem suđe, idemo na kavu, odemo do frizera i niz drugih stvar. Ja sam zapravo produžena ruka Višnji, što god mi ona kaže mi to taj dan ostvarimo. Za četiri sata stvarno se može puno napraviti, naravno ako se želi.

Da li ste ikada razmišljali da odustanete od tog posla?
VESNA: Ne. Posao nije lak, teško ti je zabaviti osobu, uvjeriti je da mora krenuti dalje, da se mora boriti jer i mi koji nemamo takve tegobe se moramo u životu boriti. Mi dvije smo optimisti i nikada mi nije palo na pamet da bi odustala od ovog posla. Dapače, imam prijateljice kojima sam preporučila ovaj posao i obje su se zaposlile kao osobni asistenti, jako su zadovoljne i žele zadržati svoj posao.

Opišite jedan dan sa Vašom korisnicom.
VESNA: Obično dolazim oko deset sati, a ostanem do četrnaest sati i nikada mi nije bitno da na vrijeme otiđem. Kada ujutro dođem dogovorimo se što ćemo taj dan raditi, da li ćemo ići van, što ćemo kuhati, Višnja jako voli juhe pa uvijek otiđemo kupiti sastojke, odemo van, malo se prošećemo, odemo na kavu, koji put odemo do njene doktorice ako je potrebno, išle smo zajedno par puta i u bolnice na preglede i kontrole, jednom tjedno odemo do frizera jer je Višnji nezgodno prati kosu doma. Ja sam isto krenula kod te frizerke pa Višnja i ja imamo zajedničku frizerku. Kad se vratimo izvana malo kuhamo, Višnja jako voli kolače pa napravimo koji kolač, pričamo i slično. Zapravo, u ta četiri sata svojoj Višnji ispunim dan najbolje što mogu. Naš odnos je prijateljski, ja sam zavoljela nju kao osobu te drugačije gledam na osobe koje imaju ovakve potrebe.

 

2017-07-10T10:22:56+00:00 10. srpanj. 2017.|Novosti|