Sretan Dan žena!

/Sretan Dan žena!

Svim ženama, kraljica, princezama čestitamo Dan žena!

„Postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojaka je nezavršen posao našeg doba, te najveći izazov za unapređenje ljudskih prava na svijetu“
Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres

U sklopu Međunarodne godine žene 1975. skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. ožujka, datumom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Ovaj dan prigoda je da sagledamo dosadašnji napredak, ekonomska, politička i društvena postignuća žena, potaknemo na daljnju pozitivnu promjenu te slavimo hrabrost i odlučnost „običnih“ žena koje su odigrale nezamjenjivu ulogu u povijesti njihovih zemalja i zajednica.

Ujedinjeni narodi posvetili su ovogodišnji Međunarodni dan žena temi „Sad je vrijeme: Urbani i ruralni aktivisti mijenjaju živote žena“ koja je dio jedinstvenog globalnog pokreta za prava žena, jednakost i pravdu. Ovogodišnja tema prati dinamični ritam djelovanja aktivistica čija je predanost pridonijela do pozitivnih promjena i unapređenja prava žena kroz generacije.

Odgovarajući na prioritetnu temu nadolazeće 62. sjednice Komisije UN-a o statusu žena, Međunarodni dan žena će privući pažnju na prava i aktivizam žena iz ruralnih područja, koje čine više od četvrtine svjetske populacije, a koje su izostavljene iz svih razvojnih mjera.

Odbor za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta, ove će godine organizirati sastanak na temu „Osnaživanje žena i djevojaka u medijima i ICT tehnologijama: ključ za budućnost“ iz razloga što i mediji i ICT tehnologije imaju veliku moć i utjecaj u promoviranju osnaživanja žena.

Predmetni događaj osigurat će globalni forum za razmjenu iskustava i najboljih praksi.

2018-03-08T10:51:07+00:00 8. ožujak. 2018.|Novosti|