VAŽNO! EMA hitno pregledava lijek Zinbryta za multiplu sklerozu nakon slučajeva upalnih poremećaja mozga

/VAŽNO! EMA hitno pregledava lijek Zinbryta za multiplu sklerozu nakon slučajeva upalnih poremećaja mozga

Europska agencija za lijekove (EMA) započela je hitnu recenziju lijeka Zinbryta (daclizumab) nakon 7 slučajeva ozbiljnih upalnih poremećaja mozga u Njemačkoj, uključujući encefalitis i meningoencefalitis, te jedan slučaj u Španjolskoj.

Paralelno s početkom recenzije, tvrtka koja prodaje Zinbryta (Biogen Idec Ltd) obavijestila je EMA o svojoj nakani da dobrovoljno povuče odobrenje za stavljanje lijeka na tržište.

Liječnici u EU biti će izravno kontaktirani u narednim danima s daljnjim informacijama. Do tada EMA savjetuje da:

  • liječnici ne bi trebali započeti lijećenje sa novim pacijentima sa Zinbryta-om;
  • liječnici bi trebali pregledati pacijente koji se trenutno liječe Zinbryta-om i pokrenuti alternativnu terapiju što je prije moguće;
  • pacijenti ne smiju zaustaviti svoje liječenje bez razgovora s liječnikom;
  • pacijenti koji imaju bilo kakva pitanja trebaju razgovarati sa svojim liječnikom.

Tvrtka je također obavijestila EMA o svojoj odluci o prestanku kliničkih studija Zinbryta u EU. Bolesnici u kliničkim ispitivanjima koji imaju bilo kakvo pitanje trebaju se obratiti liječniku koji ih liječi u svojoj studiji.

EMA će dalje komunicirati po potrebi.

 

Više o ovom lijeku

Zinbryta je ovlaštena za liječenje relapsnih oblika multiple skleroze. Nakon pregleda učinaka lijeka na jetru iz 2017. godine, uporaba lijeka bila je ograničena na pacijente koji su pokušali barem još dva tretmana koji modificiraju bolest i ne mogu se liječiti niti jednim drugim tretmanima s multiplom sklerozom.

Do danas više od 8.000 bolesnika liječeno je Zinbryta širom svijeta. Većina pacijenata EU liječeno je u Njemačkoj.

Više informacija dostupno je na internetskoj stranici lijeka.

 

Više o postupku

Pregled Zinbryte pokrenut je na zahtjev Europske komisije 26. veljače 2018., prema članku 20. Uredbe (EZ-a) br. 726/2004.

Početnu recenziju provodi Odbor za procjenu rizika farmakovigilancije (PRAC), Odbor odgovoran za procjenu sigurnosnih pitanja za ljudske lijekove, koji će napraviti niz preporuka.

 

Više informacija:

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages%2Fnews_and_events%2Fnews%2F2018%2F03%2Fnews_detail_002917.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1

2018-03-05T16:49:29+00:00 5. ožujak. 2018.|Novosti|